nuffnang

kata-kata indah

"loving you is a crime, then prisons me"

Sunday, October 10, 2010

nostalgia 6

orait..seem like my blog not really active..aku bukan apa..aku bukan takmau update..tapi aku takde cite nak tulis..bila mai idea baru aku nak type2 neh..lagipun bukan popular sangat pun kan..

ok..hari tu layan fesbuk aku tu..aku ada la layan satu video neh..cite pasal ponteng kelas..pergh..menggamit kenangan silam aku kot..haha

video

masa tu aku darjah 6..aku takde lah sampai ponteng sekolah..aku budak baik..aku cuma ponteng kelas tuisyen je..aku tuisyen kat bandar..tak main arr tuisyen kat sekolah..tuisyen kat sekolah asyik muka cikgu sama je..boring..

aku selalu ponteng tuisyen tu..especially kelas sains..siyes bosan giler kelas cikgu tu..aku attend kelas macam tak attend je..sama je..until one day..........

"wei,hang nak ponteng tak hari ni?"Ali(aku lupa nama sebenar) seorang kawan baik aku time ponteng..kalau nak ponteng mesti aku ajak dia..dulu kami selalu lawan CS..CS tu sapa yang taktau fullname dia counter strike..agak popular masa dulu2..pegi CC confirm ada budak2 main..



"hang cam tak besa pulak.hari ni kan sains", aku menjawab."hang tak takut kalah lagi ke minggu neh?"sambung aku.cuba membangkitkan api kebengangan dia.ali ni tak la terer sangat banding dengan aku.kat area bagan serai,antara budak2 sebaya aku,aku la paling terer sekali main CS..kalau orang lain menang tu pun sebab depa pakai cheat..aku fair play..tak main arr cheat2 neh..

macam selalu aku ponteng kelas sains..tapi hari tu tak macam hari selalu..punya la syok main,tiba2 ada orang bukak pintu kedai CC tu..aku pun ushar la..kot2 cikgu masuk situ ushar budak2 ponteng..CC tu sebelah pusat tuisyen tu je..so memang rutin arr budak2 ponteng..

tapikan yang ushar tu aku nampak macam pelik je..siap pakai lebai lagi..badan pencegah maksiat ke???setahu aku kedai ni bukak CC je..tak nampak pun amoi2 lalu lalang kat sini..

"pitmat,ayah hang tu!"bisik ali..perghh..ayah aku buat spot check pulak..adoi..naya aku kalau dia tau aku dok khusyuk main game neh.."cover me,cover me",I said.."roger that"
dah macam main CS dah..

lama gak ayah aku ushar budak2 main game kat situ..then beliau pun blah..aku tengok je dari tingkap ayah aku naik honda cub c70 beliau.."maafkan capik..ada game penting harus diselesaikan..antara hidup dan mati"..

setelah diconfirm clear, aku pun sambung arr lagi..haha..juara CS adalah sasaran ku pada hari tu..

4jam main baru la kami reti nak berhenti..duit??sejam RM2..takdak hal la..mak aku bagi RM10 sekali pi tuisyen..

tadaaaa!!!!cikgu dah terpacak depan CC..alamak wrong timing at wrong place..masa kami nak keluar la cikgu tu nak lepak2 kat depan kedai..100% sure aku kena sound neh..

senyum???!!!cikgu sains aku senyum je???apa yang terjadi???cikgu aku hanya senyum pada kami berdua..mungkin dia rasa kami pegi kelas kot tadi.."belajar rajin2 tau"....hah????cikgu neh biar betik??

aku dengan ali pun balik dengan tanda tanya..mungkin cikgu memang tak sedar kami ponteng..whatever....

turun dari bas aku nampak mak aku tengah berdiri tegak seperti menunggu seseorang..tunggu anak manja dia yang sorang neh la tu..sejuk hati tengok..sabar menanti anaknya pulang dari menuntut ilmu yang suatu hari nanti sangat berguna kepada si anak..

"hang mai sini sat".."ye mak..capik datang ni..rindu capik ke????"balas aku selamber..

"hah memang aku rindu kat hang"
"hang pi mana tadi???habaq mai.."tetiba nada mak aku berubah..

"pi tuisyen la..macam2 capik belajar mak..pagi2 kita dapat udara segar sebab pokok tu buat proses photosyntesis la"..balas aku.."bijak kan anak mak??"dengan bangga..

"hah,hang memang bijak..sampai pandai tipu orang tua!"mak aku dah naik angin

tak semena-mena ku dapat rasakan hayunan padu dikaki ku..oh tidak!rotan..arghhhh!!!petang tu aku dibalun cukup2 oleh mak aku..nasib baik ayah aku takdak..kalau tak tali pinggang lak buat trade mark kan badan aku..

rupa-rupanya ayah aku datang petang tu sebab cikgu dah call rumah sebab aku banyak hari tak mai tuisyen..patut la ayah aku buat spot-check kat situ..agak2 kalau beliau nampak aku dok syok main apa beliau buat???sah2 aku kena tarik telinga kat situ juga..senyuman cikgu aku tu juga sangat bermakna dan mendalam..rupanya dia tahu aku akan kena hayun balik rumah nanti..patut la dia buat taktau je..ingat kan tak kisah..

sejak hari tu aku dah tak ponteng lagi..sekolah ke tuisyen ke adalah tempat untuk menimba ilmu..ilmu inilah akan menjadi medium kejayaan hidup seseorang

1 sudah menulis:

Mohd Pariz Ahmad said... [reply]

kah!kah!kah!mungkin itu lah rahsia kejayaan hang....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...