nuffnang

kata-kata indah

"loving you is a crime, then prisons me"

Saturday, December 11, 2010

MY new GADget

hey guys
boiz and galz
it is has been so long i didnt post any new entry
as you know
i'm quite busy for past 2 weeks
i have my mid term exam
having fun with my friends
and also
i trying to catchup my favorite anime
ONE PIECE

ok cukup lah latihan berbahasa inggeris untuk kali ni
bukan pa
next week aku ada exam TOEIC
so kena la practise untuk mencapai grade tinggi kan
well
kat jepun neh
amat susah sebenarnya nak cakap english
semua cakap jepun
sampai at 1 stage
i feel like want to kick their ass
mana taknye semua nak pakai bahasa jepun
pakai la bahasa standard which is bahasa melayu inggeris
bengang je aku
ok back to the title
merepek banyak sangat tak kena mengena dengan title buat pe kan

ok kali neh aku nak cerita pasal gadget aku yang aku budget sangat best
bukan pada hempa tapi pada aku ye
apakah benda tu???
aku namakan beliau sebagai
MISS AIFY(disebut sebagai miss aifai)
apekah itu??
hah ni la nak habaq mai neh

MISS AIFY yang aku dok uar2 kat fesbuk tu
sebenarnya DESKTOP BARU aku
kepada yang tak tau desktop tu ape
desktop ialah sebuah komputer yang bukan boleh diriba(LAP)
ianya harus diletakkan diatas(TOP) meja(DESK)
oleh itu namanya DESKTOP(atas meja) dan bukan LAPTOP(atas riba)


so mana aku dapat nama AIFY neh??
aify neh sebenarnya menunjukkan jenis processor yang aku pakai
sebagai permulaan neh aku pakai processor CORE i5
maka AIFY=i5 sebab bunyinye hampir2 sama
kotak core i5
apakah itu CORE i5??
core i5 ialah antara processor yang not-s0-so power dalam keluarga komputer
ianya lebih hebatd dari core i3 and ceroi ckit daripada CORE i7 yang menjadi kegilaan kepada gamerz didunia yang FANA ini
aku tak sure core i3 tu macam mana tapi
kore core i5 neh boleh running 2 physical memory and 2 virtual memory
which mean agak laju la bila kita maen game ke edit2 gambar ke
tak goncang la gua cakap lu
TAPI
core i7 lagi la gempak
4 physical and 4 virtual memory sekali running
pergh tu bukan setakat tak goncang
confirm tak sangkut punya la main game
nape aku tak angkat i7 terus??
mahal sangat kot
haha

kalau setakat processor je yang not-so-s0 gempak neh mana cukup kan
so kita harus lah power up lagi dari segi kualiti graphic
tapi demi menjaga bajet so aku angkat je la yang murah
iaitu MSI R5670-PMD1G V2
graphic card
spesifikasinya boleh tahan la
DDR5 1GB
cukup la setakat buat main game ringan2
yang penting HD boleh sapot

last but not list my monitor la
monitor la paling susah aku nak decide nak angkat mana
macam2 brand ada kat jepun neh
LG la BENQ la SAMSUNG la
dah la brand satu masalah
nak pulak pilih LCD screen ke LED screen
size pulak nak 23 inch ke atas
tambah lagi satu masalah kalau boleh nak ada dua HDMI port
satu port untuk my beloved sony PLAYSTATION 3
and lagi satu untuk newey-beloved AIFY
last2 aku angkat neh terus
LG LED 23inch
LG LED MONITOR 23INCH
walaupun takdak 2 HDMI port dalam neh
tapi aku gagahkan juga bagi boleh
DV-I port untuk AIFY and HDMI untuk PS3
boleh la layan
gambar pun cun
LED gua cakap luuu
haha

then other accessory
sound speaker creative ch2.1 sebijik yang aku beli 3 bulan dulu
then dengan wireless keyboard and mouse
webcam pulak made in japan by BUFFALO

total cost---->RM rahsia
tapi boleh ikat perut gak la
ini gara2 MR AISAN yang sangat slow tu
sapa dia pulak??

MR AISAN ialah laptop pinjaman daripada kolej
made by fujitsu
kenapa AISAN??
san tu dalam bahasa jepun bermaksud TIGA
which is in english is tree three
so laptop free ni memiliki processor CORE i3
yang sepatutnya laju
akibat aku heavy-used sangat laptop aku neh jadi slow tahap gaban
sebab tu aku beli AIFY tu
huhu

so macam mana???
poyo tak aku???
semua nak habaq orang yang aku ada gadget baru
haha

0 sudah menulis:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...