nuffnang

kata-kata indah

"loving you is a crime, then prisons me"

Saturday, January 22, 2011

fiqnography

assalamualaikum..

rasanya dah lama aku tak post entry pasal photography neh kan
bagi yang tak tau apa itu photography
Fotografi ialah proses untuk menghasilkan gambar foto melalui tindakan cahaya
 kenapa aku letak nama blog aku pornography fiqnography

ini kisahnya
asalnya aku wujudkan blog ini hanya la untuk mempamerkan kekretivitian aku dalam mengambil gambar
sebab tu ada 'graphy' yang bermaksud berus lukisan(tak relativity disini)
'fiq' tu pulak nama aku la
and yang menjadi sensasi adalah 'no'
no dalam bahasa jepun ialah 'の' yang bermaksud kepunyaan
bukan sebab aku amik dari pornography punya "no" ye
so bila gabung2 semua jadi la "berus lukisan kepunyaan fiq"(???)

ok habes pasal topic sejarah melayu purbakala
balik kepada topic asal
entry kali ini nak post sikit gambar2 yang berjaya disnap
semasa cuti musim sejuk hari tu
goran shite kudasai(sila la tengok)

masjid jamek tokyo 2010/12/26 2:38:51PM
shutter speed:1/60 aperture value:5.0 exposure:0 ISO:100 lens: EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS

gambar tak berapa nak kemas
sebab aku masih baru lagi dalam dunia photography
ini experiment aku untuk tangkap moving object

shibuya 2010/12/31 7:39:38PM
Shutter Speed:1/50 Aperture Value:1.8 ISO Speed:320 Lens:EF50mm f/1.8 II
dalam gambar neh aku cuba untuk aplikasikan teknik depth of field
tapi rasa macam tak jadi je
depth of field neh adalah teknik untuk adjuz fokus lens camera hang
yang dekat akan nampak clear and semakin jauh semakin blur gambar tu
by the way shibuya adalah the world's busiest pedestrian crossing
boleh tengok yang neg kalau tak percaya



ok next

harajuku 2011/01/0 4:51:10PM
Shutter Speed:1/60 Aperture Value:1.8 ISO Speed:200 Lens:EF50mm f/1.8 II
sekali lagi tekni depth of field diaplikasikan
nothing interesting
btw harajuku adalah tempat segala fesyen2 baju
dan juga tempat cosplay pada hari ahad
kat sini la 1st time aku jumpa kedai2 jepun jual baju macam uptown
tapi branded oo
and kiut2 serta smart2 gak
sempat gak aku sambar sehelai sweater kat sini
huhu

 nagano 2010/12/29 8:01:19AM
Shutter Speed:1/100 Aperture Value:5.6 ISO Speed:100 Lens:EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS

ini adalah satu teknik yang sangat enak dibelajar
aku dapat teknik ini daripada seorang kawan aku yang tak de DSLR pun
credit to khairil azuwa
ape yang istimewanya gambar ini??
istimewanya ialah sebab gambar ini seolah2 dishoot oleh binocular sniper
fokus hanya dicentre lens
sebagai contoh aku fokus dekat manusia tu
dan lakukan gerakan misteri
seolah olah aku sedang bergerak laju ke arah beliau
jadi la gambar cam kat atas tu
huhu

last but not list
ingin berkenalan dengan photographer??
masih single but not really available
haha
see ya!

5 sudah menulis:

ahmadbaihaqie abdrazak said... [reply]

gedik..haha..yg last takleh belah

--FiZa-- said... [reply]

muka banguN tdo..bluekkk:PP

Naz said... [reply]

adeh..nasib baik ada google translate..kalau tak x paham apa yg dikomen tu..hehehe
btw,nice shoots =) nice location juga...pandai edit kn? waw!

Cik TeN10 said... [reply]

ohh i like the car!!!smart2!!

shafiq ahmad said... [reply]

@bhai:well last point is always the crucial parts..haha

@fiza:fresh face is always the best..huhu

@naz:thanks bro..ala tangkap suka2 je..edit pun suka2 jugak..cuma tak la pandai sangat..huhu

@cik ten10:if u like the car then u like me too..ahaks!kidding

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...