nuffnang

kata-kata indah

"loving you is a crime, then prisons me"

Saturday, February 5, 2011

fiqnography : macro

assalamualaikum



terasa bagai berkurun lamanya aku tak update blog
dek kerana dasar penguliran(dalam bahasa melayu standardnya 'malas') dan ketandusan idea2 bernas dan teknikal
so hari neh dengan segan dan silunya
aku nak menunjuk sedikit kehebatan aku dalam snap gambar2 macro
semua gambar2 dalam entry kali ini di snap menggunakan lens tamron 90mm macro pinjaman dari senpai aku
so pe lagi
cekitdaut!

IMG_2471

itu adalah gambar kunci bilik aku
atas sebab takde bahan
so aku bahankan kunci aku neh
dengan background snow
so aku bajet habes cun ar gambar aku neh
haha
miss F cakap aku syok sendiri
SS
"shafiq sengal"

ok next photo pulak
IMG_2475

cubaan berani mati untuk snap gambar bunga
ye lah mana nak jumpa bunga time2 winter neh
neh aku jumpa pun kira bersyukur sangat2 la tu
daripada record bunga stakat ini
gambar ini adalah gambar close-up macro the best penah aku buat
tapi still macam haram gak la gambar aku neh
takde pape yang close-up pun
mungkin aku masih baru dalam dunia photography
especially close-up
insyaAllah aku akan perbaiki lagi teknik2 close-up pada masa akan datang
support me bebeh
tengok kat side kiri gambar tu..ada daun bentuk love kat situ..i like!

NEXT!
IMG_2503

kali ini cubaan untuk melakukan teknik panorama
or the right term is dia aku tak ingat dah
skill neh adalah untuk menggelapkan tempat yang kurang penataan cahay
dan mencerahkan tempat yang ter-expose cahaya secara berlebihan


next is panorama kedua
IMG_2508

kalau tadi tu ada gambar pokok blur2 sikit(bajet kasi nampak stiff la kononnya ;p)
kali neh aku directkan lensa pinjaman aku ni terus kepada sang mentari
setakat neh ini la gambar paling cun melecun yang aku rasa
of coz yang aku snap laa
indah sungguh ciptaan Allah kan
:)

ok
yang kat atas tadi tu
semua menggunakan lens pinjam
aku takda modal lagi nak beli lens macro yang sedap2 menjilat jari lagi
so terpaksa la buat pinjaman tanpa faedah dulu
and
last but not list
tengok la gambar neh
guna lens murahan je
;p
IMG_2511

jumpa lagi untuk sesi pornography fiqnography yang akan datang

gambar penuh:http://www.flickr.com/photos/fiqnography/

5 sudah menulis:

Anonymous said... [reply]

nice! kipidap!

Naz said... [reply]

power! ajarin daku mahaguru..hihi

shafiq ahmad said... [reply]

anony:thanks

naz:nak ajar apa..tak terer pun

blogtilldrop said... [reply]

nice photo..

shafiq ahmad said... [reply]

blogtilldrop:thanks

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...