nuffnang

kata-kata indah

"loving you is a crime, then prisons me"

Saturday, March 5, 2011

say no to SLR


Assalamualaikum

Gua taknak tulis entry panjang-panjang sebab gua tau korang bukan nak baca sangat. Jalan-jalan sikit lepas tu belah. Kalau baik sikit tinggal jejak kat shoutbox. Kalau yang bagus tu siap komen sekali. Thanks diucapkan. Sebenarnya Gua tak kisah. Yang penting gua dapat luah hati dan perasaan gua kat sini.

Sekarang gua tengok memang agak fenomena la sekarang semua dok ligat nak ada Dilema Sepi Lelaki Romantik (DSLR). Gua pun terikut sama. Gua actually tak suka kamera besar-besar. Tapi Atas pengaruh senpai gua, gua angkat sebijik. Gua dah ada compact camera. Pergh memang jauh beza dari segi kualiti gambar dan kepuasan.

Memiliki SLR sebenarnya adalah pelaburan yang mahal:itu point gua yang pertama. Tak perlu gua ulas banyak dekat sini. Lu orang pun tau paling ceroi SLR pun 2 ribu. Itu yang set baru dengan lens kit. Kalau 2nd pun nasib la dapat seribu lebih. Ntah elok ke tak elok. Tapi yang pasti 2nd jepun 90% ok. Without a doubt.

Masih lagi dalam isu kemahalan. Once lu orang dah beli camera lu orang harus lah beli lensa dan flash dia pulak. Lens kalau lu nak cari yang berkualiti dari segi kualiti gambar mahupun ketahanan lens, sure lens tu 2 atau 3 kali ganda mahal dari camera lu sendiri. Lain la kalau lu nak pakai lens kit je. Lens kit ok tapi not really. Boleh la hidup. Gua dulu mula-mula hidup dengan lens kit je. 4 bulan bawak lens tak comel. Malu je rasa. Flash pulak kalau built in selamat lu orang. Walaupun cukup kot pada gua tapi sebenarnya lagi banyak lu labor dekat external flash lagi cantik lighting lu. Harga pun 2 kali ganda gak dari camera lu.

Ini paling penting. Secara teknikalnya SLR adalah camera untuk lu orang show off lu orang punya kreativiti. Lu bukan saja-saja nak tangkap gambar but lu orang nak tunjuk gambar tu jadi lagu mana lu orang nak. Nak jadi macam tu Of course la lu kena pakai full manual. Kalau tak sia-sia la lu pakai SLR. Tapi ada gak semi manual. Gua pun 5 bulan gak la pakai semi. Sekarang baru start pakai manual. And gua nak cakap sama lu, kalau lu tak reti or malas-malas nak setting or just nak pakai auto mode baik lu pakai compact camera je. Camera riban-riban pakai auto. Sama je lu pakai cybershot.

Pada gua SLR tak sesuai untuk lu orang pakai saja-saja. Setakat lu orang nak snap suka-suka gua rasa lu pakai compact camera lagi bagus. Gua pun ada compact camera. Gua pakai SLR bila nak betul-betul pakai je. Bukan untuk tangkap gambar orang suka-suka. Bukan untuk tangkap masuk facebook letak album title "Yeah he is me". Kalau gambar potret takpe la cun. Cun kalau lu pandai snap. Serius gua tak pandai tangkap gambar portrait.

18 sudah menulis:

Hayla said... [reply]

dilema sepi lelaki romantik.Nice!

gua sendiri pun tak berpeluang nak pegang satu.

shafiq ahmad said... [reply]

@hayla:tak pe..bukan best pun sebenarnya..cuma jangan bikin sepi..haha

sailormoon said... [reply]

cool gila kalau ada dslr..tapi harga..makk aiih.. tunggu kawen nanti..buat senarai hantaran lerr..

btw, belah kanan ni..macam maana nak buat? yang visitor..then kuaq gambar kita dgn link ni.. ajaq chek laa ooi.. ;p

shafiq ahmad said... [reply]

@sailormon:ya for girls demand je..insyaAllah dapat..haha

emm kat gengblogger tu belah kanan atas ada profile kita, rumah, setting..klik setting..then klik widget pelawat..pilih nak design apa nak..copy kod kat tepi sample widget tu..then pegi dekat design blog..klik add widget, ambil java/html..paste kod tadi..then siap!

wah satu entry boleh muat dalam satu komen..hehe

sailormoon said... [reply]

okay..dapat dah..

arigato gozaimas :)

mira mir said... [reply]

aku suka gambaq lawa tp mls kamera besaq2 n perlu kos tinggi. cadangan please

shafiq ahmad said... [reply]

@sailormoon:kochira koso :)

@mira mir:sekarang ada compact camera yang pakai lens quality macam slr..tak ingat nama die apa..ok la..but kalau yang betul2 elok quite expensive la..

azi nur said... [reply]

xmampu nak beli lorhh~

shafiq ahmad said... [reply]

@azi nur:ala takpe..tak penting pun..chill!

zool said... [reply]

aku tak mampu nak pakai SLR tu. tengok je. compact pun pikir 2-3 kali nak beli. miskinkan aku./.

shafiq ahmad said... [reply]

@zool:takpe..gua pun simpan duit sikit2..demi minat gua sanggup gak

apisv2 said... [reply]

salam,
mengunjungi kwn2 gengblogger:)
saya budak baru

newbie

shafiq ahmad said... [reply]

@apisv2 - thanks

Adzriel AB said... [reply]

saya hantam je kamera apa pun..

shujalal said... [reply]

DSLR da tinggal jd pekasam dalam bilik...awal2 tgh hot je gune....

peh2.hampeh...nak ngambik pun malas;)

ada minat,ape pun boleh buat

shafiq ahmad said... [reply]

@adzriel ad - camera all are the same

@shujalal - rugi la kalau simpan dalam bilik je..huhu

Addam Juhari said... [reply]

camna nak buat oto jadik manual??

shafiq ahmad said... [reply]

@addam juhari - just pusing je dial kat kamera tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...